Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Πλούσια κοιτάσματα ζεόλιθου στην Κίρκη

    Η κακή εμπειρία από τα κωλύματα που προκαλεί το ΥΠΕΚΑ στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος ζεόλιθου στα πετρωτά Εβρου κινητοποίησε το Δήμο Αλεξανδρούπολης, που προχωρεί μόνος του στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων εξόρυξης ενός άλλου κοιτάσματος ζεόλιθου, στην Κίρκη Εβρου, 25 χλμ.



ΒΔ της Αλεξανδρούπολης και 14 χλμ. ΝΑ των Σαπών Ροδόπης. Εκεί, σύμφωνα με ερευνητικές εργασίες εκ μέρους του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, που διενήργησε ο υφηγητής του Ινστιτούτου, Κυριάκος Αρίκας, έχει βρεθεί αρίστης ποιότητας κοίτασμα ζεόλιθου.

Αφορμή για τις έρευνες αποτέλεσαν τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία της αδειοδότησης της εξόρυξης στα Πετρωτά, τα οποία δυστυχώς εμποδίζουν αδικαιολόγητα την ενδιαφέρουσα αυτή επένδυση, τονίζει ο Κ. Αρίκας.

Αναφερόμενος στις προγραμματιζόμενες εκμεταλλεύσεις χρυσού στο Πέραμα και Σάπες της Θράκης, ο Κ. Αρίκας υπογραμμίζει ότι αυτές θα έχουν ολέθριες συνέπειεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και σε διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες στη Θράκη. «Στην προκειμένη όμως περίπτωση επιδοκιμάζουμε με έμφαση την προτεινόμενη εκμετάλλευση ζεολίθου στα Πετρωτά Εβρου, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της ανεργίας και οικονομικής κρίσης. Ο δε δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, υπογραμμίζει ότι η υπόθεση των Πετρωτών θα καταλήξει στα ποινικά δικαστήρια.


Μάθημα τα Πετρωτά

Αυτή η αρνητική εμπειρία των Πετρωτών ώθησε το Δήμο Αλεξανδρούπολης να προχωρήσει μόνος του στη διεκδίκηση της άδειας ερευνών, προκειμένου να σωθεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Κίρκης από κωλυσιεργίες και όσα άλλα συνέβησαν στη περίπτωση των Πετρωτών. Εκεί όπου, σύμφωνα με τον Β. Λαμπάκη, υπάρχει αρίστης ποιότητας και τεράστιων ποσοτήτων ζεόλιθος που «δεν είναι ακόμη εκμεταλλεύσιμος, δυστυχώς, κι αυτό είναι ένα αρνητικό πρόσημο για την Ελλάδα».

Ο δήμος έχει ήδη ετοιμάσει τον απαραίτητο φάκελο και το επόμενο διάστημα πρόκειται να τον καταθέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με την υποβολή αιτήματος για την έκδοση άδειας ερευνών.

Ο δήμος θέλει να πάρει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του ζεόλιθου στην Κίρκη και να προχωρήσει σε συνεκμεταλλεύσεις ή παραχωρήσεις της εκμετάλλευσης - επεξεργασίας του ζεόλιθου σε ιδιωτικά σχήματα, σε επιχειρηματίες. «Ετσι και θα δημιουργηθούν για το δήμο θέσεις εργασίας, αλλά κι ένα προϊόν που θα είναι περιζήτητο σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει. Υπογραμμίζει ακόμη ότι στην Κίρκη μπορεί να δημιουργηθεί, όχι μόνο εργοστάσιο εξόρυξης, αλλά και επεξεργασίας του ζεόλιθου, από το οποίο το προϊόν θα εξάγεται με την επεξεργασία που απαιτείται για κάθε διαφορετική χρήση (μαγειρική, φαρμακευτική, αγροτική, κτηνοτροφική), οπότε τα οφέλη αναμένεται να είναι τεράστια. «Νομίζω ότι θα μιλάμε για πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια μέσα στο Δήμο της Αλεξανδρούπολης. Θα είναι ένα τεράστιο γεγονός και μια πηγή πλούτου φανταστική», υπογραμμίζει ο Β. Λαμπάκης.

Σύμφωνα με τον υφηγητή του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, Κυριάκο Αρίκα, από τη χημική ανάλυση που έγινε σε δείγματα ζεολιθικού πετρώματος που ελήφθησαν από την Κίρκη, προκύπτει ότι αυτά παρουσιάζουν όμοια χημική σύσταση με τα αναλυθέντα δείγματα από εσκαφή στα Πετρωτά.

Συμπερασματικά, η εν λόγω εμφάνιση ανατολικά της Κίρκης αποτελείται, όπως στην περίπτωση Πετρωτών, από εκλεκτικής ποιότητας ζεολιθικό πέτρωμα. Επίσης, τονίζει ο Κ. Αρίκας, πιθανά κοιτάσματα μεγαλύτερου πάχους αυξάνουν φυσικά τις προοπτικές εκμεταλλευσιμότητας.
Το ξεκίνημα εξόρυξης και επεξεργασίας ζεολίθου στα Πετρωτά θα προκαλέσει οπωσδήποτε νέα κίνητρα και το ενδιαφέρον για περαιτέρω δραστηριότητες στο θέμα της μελέτης και εφαρμογής των ζεολίθων της Θράκης.

«Οι ποιοτικά ενδιαφέρουσες εμφανίσεις αφορούν συνήθως πετρώματα στα οποία ο ζεόλιθος είναι προϊόν ολικής εξαλλοίωσης ηφαιστειακού γυαλιού. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ενστρώσεις απόθεσης θρυμμάτων ηφαιστειακού γυαλιού (απόθεση στερεοποιημένων ψηγμάτων λάβας από ηφαιστειακές εκρήξεις - εκτινάξεις), τα οποία κατόπιν εξαλλοιώθηκαν ολοκληρωτικά σε ζεόλιθο.

Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί το πέτρωμα να περιέχει μέχρι πάνω από 90% ζεόλιθο. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η εν λόγω εμφάνιση Πετρωτών και ο ζεολιθικός ορίζοντας ανατολικά Κίρκης», καταλήγει ο Κ. Αρίκας.


Πηγή: Ελευθεροτυπία

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.