Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Στη Βουλή οι ποινικές ευθύνες υπουργών για τον ζεόλιθο

Στη Βουλή οι ποινικές ευθύνες υπουργών για τον ζεόλιθο.
Στη Βουλή βρίσκεται από προχθές η δικογραφία που αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών για τη ματαίωση της επένδυσης του ζεόλιθου, στα Πετρωτά Εβρου, εξαιτίας της οποίας το Δημόσιο ζημιώθηκε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τη μη είσπραξη εσόδων και φόρων.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο, η ποινική δικογραφία αφορά τους πρώην υφυπουργούς Ανάπτυξης Σταύρο Καλαφάτη, Ιωάννη Μπουγά, Αναστάσιο Νεράντζη, Τίνα Μπιρμπίλη (πρώην υπουργός Περιβάλλοντος), Ασημάκη Παπαγεωργίου (πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος) και τον τέως γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και νυν βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη.

Στα συρτάρια του Κοινοβουλίου βρίσκεται, για την ίδια υπόθεση, η πρώτη δικογραφία που διαβιβάστηκε πέρυσι από τη Δικαιοσύνη εις βάρος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Ζημιά 40 εκατ. ευρώ

Εκπρόσωπος της εταιρείας «Ν. Αλεξανδρίδης και Σία», που είχε αναλάβει με απευθείας ανάθεση το έργο εξόρυξης ζεόλιθου σε έκταση 161 στρεμμάτων στα Πετρωτά του Εβρου, κατηγορεί τα πολιτικά πρόσωπα ότι με τις πράξεις και παραλείψεις τους συνετέλεσαν στη ματαίωση της επένδυσης, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά τόσο στην εταιρεία όσο και στο Δημόσιο, που είναι μέτοχος στην εταιρεία σε ποσοστό 8%. Η εταιρεία, η οποία είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες το 2004, επικαλείται ότι το έργο θα εξασφάλιζε τουλάχιστον 100 θέσεις εργασίας και δεν θα χρειαζόταν να εισάγει το Δημόσιο ζεόλιθο από την Βουλγαρία και την Τουρκία.

Επειδή ωστόσο η υπόθεση αφορά πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ισχύουν οι διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Σύμφωνα με αυτές, για να προχωρήσει η υπόθεση πρέπει να υπάρξει αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής (απαιτούνται 60 υπογραφές βουλευτών), ή αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής (απαιτούνται 30 υπογραφές). Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει το Σώμα του Κοινοβουλίου να υπερψηφίσει τις προτάσεις.
Α.Ν.Γ

Πηγή: enet.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.