Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

''Η εξόρυξη ζεόλιθου θα ανακουφίσει την οικονομία της χώρας'', ''Ελευθεροτυπία'' 20-03-2013

Η εξόρυξη ζεόλιθου θα ανακουφίσει την οικονομία της χώρας.
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, s.apostolakis@eleftherotypia.net.

Ενθερμος υποστηρικτής της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου είναι και ο διεθνούς φήμης καθηγητής Νίκος Λυγερός. Εχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα, τόσο σε επιστημονικό επίπεδο, εξετάζοντας τις ευεργετικές ιδιότητές του στο περιβάλλον, όσο και με διαλέξεις και ομιλίες του στην Ορεστιάδα, σε μικρή απόσταση από το κοίτασμα των Πετρωτών, ακριβώς για να υπογραμμίσει το πόσο σημαντική είναι για την περιοχή και για τη χώρα η εξόρυξη και εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ορυκτού.

Στην προσωπική του ιστοσελίδα παραθέτει ουκ ολίγα κείμενα, άρθρα και συνεντεύξεις για το θέμα, γραμμένα σε γλώσσα κατανοητή από τον καθένα. Οχι όμως από την ελληνική κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά, έχει ξεκινήσει ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών για να πειστεί η κυβέρνηση να επιτρέψει μια επένδυση που θα της αποφέρει σημαντικά κέρδη.

Για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό, αλλά και δυσεύρετο είναι το συγκεκριμένο ορυκτό, ο Ν. Λυγερός υπογραμμίζει «ότι υπάρχει διεθνής σύλλογος ερευνητών του ζεόλιθου, ότι η Γαλλία έχει έναν ερευνητικό σύνδεσμο που δίνει μάλιστα υποτροφίες για έρευνες που χρησιμοποιούν το ζεόλιθο, ότι η NASA έκανε παραγωγή στο Διάστημα τεχνητού ζεόλιθου για να κατασκευάσει μεγαλύτερους κρυστάλλους από αυτούς που βρίσκονται στη Γη, κι ότι η έρευνα πάνω στο ζεόλιθο ανήκει στις 10 πιο καινοτόμες του κόσμου που έχει επιλέξει το διάσημο επιστημονικό περιοδικό "Science"».

Ας παλέψουμε


Υπάρχουν επίσης Ελληνες επιστήμονες που έχουν βραβευτεί για καινοτόμες δράσεις που χρησιμοποιούν το ζεόλιθο. Επισημαίνει ότι αν κάποιος δεν έχει δει ποτέ το μέγεθος του κοιτάσματος του ζεόλιθου στα Πετρωτά της Θράκης, δεν μπορεί να καταλάβει τα πραγματικά δεδομένα του προβλήματος της μη αξιοποίησης αυτού του ορυκτού για την Ελλάδα. «Θα ήταν παράλογο να εισάγουμε ζεόλιθο για την επεξεργασία του, ενώ μόνο στη Θράκη διαθέτουμε κοιτάσματα μεγέθους 100 εκατομμυρίων τόνων. Ας παλέψουμε λοιπόν για να γίνει ο κόσμος του ζεόλιθου μία πραγματικότητα στην πατρίδα μας», υπογραμμίζει.

Οπως επισημαίνει, πρακτικές μελέτες για τις ευεργετικές συνέπειες του ζεόλιθου στον τομέα της γεωργίας αποδεικνύουν την τεράστια αύξηση παραγωγής. «Εάν επίσης συνδυάσουμε το γεγονός ότι η όξινη γη μειώνει κατά 70% την απόδοση των λιπασμάτων και ότι ο ζεόλιθος καθαρίζει τη γη από τα βαριά μέταλλα, τις τοξίνες και τα ριζικά στοιχεία, παράγοντας με αυτόν τον τρόπο ένα pH πιο ουδέτερο, συνειδητοποιούμε ότι ο ζεόλιθος επιτρέπει ορθολογικά μια αξιοποίηση της γης πιο αναλογική και πιο αποτελεσματική, προσφέροντας ταυτόχρονα μεγάλη εξοικονόμηση όσον αφορά τα λιπάσματα».

Οι ιδιότητές του και οι χρήσεις του στη γεωργία ποικίλλουν, ανάλογα με την κοκκομετρία του «και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι ειδικοί των bonsai, τον χρησιμοποιούν αφού είναι ικανός εκ φύσεως να κρατήσει την πρέπουσα ποσότητα νερού για το πότισμα». Αλλά η μοριακή δομή του είναι τέτοια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολύ πιο σκληρές περιπτώσεις. «Οπως είναι τα πυρηνικά ατυχήματα στο Τσερνομπίλ ή στη Φουκουσίμα, ακριβώς για την αποτελεσματικότητα στον καθαρισμό του περιβάλλοντος που επιτρέπει η μοριακή του δομή», τονίζει ο Ν. Λυγερός.

Οι δυνατότητες


Επισημαίνει όμως και τα οικονομικά οφέλη για τη Θράκη και τη χώρα. «Ο στρατηγικός στόχος του ζεόλιθου δεν είναι ένα τέχνασμα, αλλά μία πραγματικότητα που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί», σημειώνει. Τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει και την τεχνογνωσία και την τεχνολογία για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του ζεόλιθου, πράγμα το οποίο θα προσφέρει δυνατότητες και στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης λόγω της μεταφοράς. «Με άλλα λόγια, έχουμε στη διάθεσή μας στη Θράκη ένα προϊόν πολλαπλής χρήσης που μπορεί αποτελεσματικά να φέρει οικονομικές απολαβές σε όλη την περιοχή».

Και όπως υπογραμμίζει, δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης για την εκμετάλλευση του ζεόλιθου κι επιπλέον οι εξορύξεις μπορούν ν' αρχίσουν άμεσα χρησιμοποιώντας όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. «Η αξιοποίηση του ζεόλιθου δεν είναι ένα τεχνολογικό ή επιστημονικό πρόβλημα, είναι απλώς θέμα πολιτικής βούλησης και θεωρούμε ότι μέσω της ενημέρωσης αυτή θα υπάρξει σύντομα», καταλήγει.

Ο Ν. Λυγερός δηλώνει αντίθετος στην εξόρυξη χρυσού, καθώς, όπως λέει, δεν είναι μόνο μια δραστηριότητα που προκαλεί βλάβες στο περιβάλλον, αλλά η ποσότητά του είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον όγκο του υλικού εξόρυξης, αλλά και η τιμή του είναι ένα μέγεθος τεχνητό που προκύπτει από τα χρηματιστήρια. Γράφει: «Ας αφήσουμε λοιπόν τις άδοξες συζητήσεις για χρυσόσκονη με κυάνιο και αρσενικό κι ας επικεντρωθούμε επιτέλους σε αυτό που είναι η ουσία για την πατρίδα μας, δηλαδή το απέραντο γαλάζιο. Η ελληνική ΑΟΖ προσφέρει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα για μας. Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε σε χρυσωρυχείο μια χρυσόσκονη που υπάρχει παντού, επειδή το επιτρέπει τεχνητά το χρηματιστήριο».

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελληνικός Ζεόλιθος
Copyright © 2013 - 2019.